2005 E-mail
Onze belangrijkste optredens in 2005 waren:

24 dec
Kerstviering in Odendael
18 dec
Kerstconcert in de Martinuskerk met als gast de sopraan Johanni van Oostrum. Het mooie programma van koor en solist riep in veler hart een warme kerstsfeer op. Johanni's mooie en krachtige stem, het expressief zingende koor en het prachtig klinkende orgel, bespeeld door Henk van Riel vervulde de grote ruimte met aangename klanken.

6-9         okt

Festival van de Stem. Mariëndael was 4 dagen lang het decor van een groots muziekfestijn in het kader van het 60-jarig bestaan van het RGK. Er waren workshops op het gebied van stemwetenswaardigheden door Femke Leermakers en Heleen Postmes, zangstemontwikkeling door Arnold Ardts en Louise Rijs, en van koordirectie door Lucas Vis. Bezoekers konden zich vermaken bij presentaties van oude koorfoto's, door Daan van Amesfoort, zangstemmen uit vele landen en werelddelen en stemmen van vroegere Rooienaren door Ad van de Wetering, en oude geluidsdragers (deel van de omvangrijke verzameling van Gijs van Aarle). Er konden optredens worden bijgewoond van de veelzijdig kunstenaar Hella Hertogs met een programma waarin zij met haar innemende stem de magie van klank en poëzie liet horen. Verder kon de 'mondkunst' en muzikaliteit van de wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou worden bewonderd. Men kon genieten van 10 koren uit Sint-Oedenrode en omgeving. Om bij mannen en vrouwen van buiten de koorwereld interesse voor het koorzingen aan te wakkeren was er voor deze vier dagen een laagdrempelig Festivalkoor gecreëerd. Ca. 75 mensen uit Rooi en omgeving namen deel. Bij het afsluiten van het festival wist het RGK met een uitvoering van Summer Sunday van Joseph Horovitz, met het pianospel van Henk van Riel en mooie lichtbeelden, de sfeer van een zomerdag zeer overtuigend op te roepen.

10 jun Jubileumeis naar Brussel, om daar nog eens het 60-jarig bestaan van het RGK te vieren. We bezochten er o.a. Schouwburg Hagey, het beroemde poppentheater Toone en het Muziekinstrumentenmuseum. Voor ons koor was het een bijzondere ervaring om in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele enkele mooie religieuze koorwerken ten gehore te mogen brengen. De reis voerde via (de botanische tuin van) Leuven weer naar het Rooise.
5 jun
Gezamenlijk concert met Junger Chor Rüblinghausen in Mariëndael, georganiseerd door het Roois Kultuur Kontakt. Dit Duitse jongerenkoor had al vier keer op de titel Meisterchor beslag weten te leggen. Hun optreden liet over de juistheid van die titel geen enkele twijfel bestaan.

24 apr

affiche_jubileumconcert_2005_300x425x100.jpgJubileumconcert met een programma, waarin de muzikale hoogtepunten van 60 jaar RGK nog eens opnieuw beleefd werden.

Voor het publiek was het een zeer afwisselende tour door het repertoire, voor de vele oudkoorleden in dit publiek een feest van herkenning. Er viel te luisteren en te kijken naar werken in de volgende categorieën: Nederlandse en anderstalige volksliederen, feestelijke religieuze muziek, wereldlijke muziek algemeen, operakoren, operettekoren en negro spirituals. Het koor eindigde met enkele delen uit de opera Treemonisha van Scott Joplin, bekend om zijn mooie melodieën en aanstekelijk ragtimeritme.

Solisten tijdens dit grootse kooroptreden waren sopraan Janine van de Pas en bas Gijs van Aarle, en uit eigen gelederen tenor Peter Raaijmakers. De muziek werd scenisch nog versterkt door kleine sketches op het podium en in de zaal en een paar metamorfoses van de koorleden door wisselende kleding. De laatste wisseling eindigde in het nieuwe uniform van koor: zwart en wit met accenten in allerlei kleuren roodbruin tot oranje.

13 mrt
Opening Cultureel Centrum Mariëndael.  Bij deze gelegenheid trad het RGK voor de eerste keer in de grote zaal op en ervoer de prima (zang-)akoestische eigenschappen die deze zaal heeft. Samen met nog enkele andere koren uit Rooi sloten we af met een megakoor van ca. 240 zangers.

Verder vooruit in de tijd