Terugblik

Een overzicht van onze concerten/activiteiten vanaf 2005 tot heden

2023

RGK vierde kerst 2023 in eigen kring

Een groot kerstconcert in de Martinuskerk zat er dit jaar niet in voor het Roois Gemengd Koor. Er was daarom voor een kerstconcert in eigen kring in de Knoptorenkerk gekozen. Het koor gaf dat concert samen met Siskin, het bekende trio van zingende zussen, uit Sint-Oedenrode.

Zie hier de recensie die Mattie De Schepper van dit concert schreef in de MooiRooiKrant van 19-12.


Eredirigent Ad van de Wetering overleden

Op 19 sept 2023 overleed Ad van de Wetering. Ad was van 1982 tot 2007 dirigent van het RGK en sindsdien eredirigent.

Om gezondheidsredenen moest Ad stoppen met zijn dirigentschap, wat hij tot dan toe met ontzettend veel gedrevenheid en muzikaliteit had uitgeoefend. Ad bezat de kracht om mensen enthousiast te maken en te inspireren. Met zijn aanwijzingen, vaak in zijn heel eigen humor gegoten, wist hij een aangename sfeer te maken bij repetities en het nablijfuurtje.

Met het GKS voerde Ad behalve de gangbare concerten in voorjaar, zomer, najaar en kerst ook nog grote muziekstukken met orkest uit die niet vaak op het repertoire van amateurkoren te vinden zijn. Bijvoorbeeld: Dido and Aeneas van Purcell (1985), Requiem van Donizetti (1989), Dettingen Te Deum van Händel (1995), Magnificat van Durante (2000). Met deelname van projectkoorleden (zangers van buiten het RGK) voerde hij o.a. uit: Dulce Lignum van Henk van Riel (1997), Dido and Aeneas (2001), Requiem van Fauré (2002), Liebeslieder van Brahms (2004).


Presentatie bij afscheid dirigent Anja

Op 24 april 2023 nam Anja Koldenhof-Timmers afscheid van het RGK met een presentatie aan familieleden en Vrienden van het koor. Haar gezondheid dwong haar te stoppen met het werk op avonden. De presentatie bestond uit stemvormingsoefeningen op de wijze zoals Anja dat sinds haar aantreden in oktober 2022 steeds heeft gedaan.

Met uitleg van theorie op grote papieren over de vloer uitgespreid. Ze betrok daar ook de bezoekers in en na enige enthousiaste aanmoediging van Anja oefende tenslotte de hele zaal. Na de oefeningen presenteerde het koor liederen die sinds januari van dit jaar waren ingestudeerd. Anja’s echtgenoot Tom begeleidde het koor bij enkele van deze nieuwe liederen.

Voorzitter Harrie van den Brand spreekt Anja en de aanwezigen toe.

Ondanks de voor zowel dirigent als koor verdrietige aanleiding tot deze avond was er een plezierige sfeer. Eigenlijk de sfeer die Anja altijd in elke repetitie wist te op te roepen.




2022

Half januari 2022 gaat Mariëndael weer open en kan het koor weer bij elkaar komen. Maar het komt niet tot een concert want begin april stopt de samenwerking van het koor met dirigent Nicky Bouwers. Interim-dirigent Fred Weijers zal het koor leiden naar vier uitvoeringen bij RooiVolKoren. Daarna neemt interim-dirigent Anja Koldenhof-Timmers het stokje over en bereidt het koor voor op zijn uitgestelde jubileumoncert vanwege het 75-jarig bestaan van het koor in 2020. Dit concert heeft de vorm van een kerstconcert, dat samen met dameskoor Aurora en het Roois Kamerkoor wordt gegeven. Het wordt een prachtig concert waarin het Roois Gemengd Koor met overtuiging en zelfvertrouwen optreedt.

foto Cor v Oorschot

2021

Het kerstconcert van het RGK en ook de opluistering van de Kerst-mis in Odendael kan ook in 2021 niet doorgaan vanwege beperkende maatregelen i.v.m. corona.


Zondag 19 september is het Roois Gemengd Koor van de partij bij de opening van het nieuwe culturele seizoen 2021/2022 in kasteel Henkenshage. Met dank aan het Roois Kultureel Kontakt geven we, evenals een keur aan andere verenigingen, een korte presentatie. Fijn om bij stralend nazomerweer voor publiek te kunnen optreden.


Maandagavond 28 juni en 5 juli repeteren we als vanouds samen met dirigente Nicky Bouwers in Mariëndael. Zaterdag 3 juli is er een gezellige bijeenkomst in de Gasthuishoeve. We zingen en lunchen samen en kunnen zo gezellig bijpraten. Voorzitter Harrie van den Brand heeft diverse mededelingen van praktische aard.


Joke Korsten neemt afscheid van het koor. Zij heeft meer dan veertig jaar genoten van het koor en dankt de leden die haar, zeker de laatste tijd, zo fijn hebben gesteund.


Marius Wijnakker, Manon van den Boogaard, Peter Termeer en Cor van Mosseveld hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een document over 75 jaar RGK. Hun werk heeft geresulteerd in een publicatie voor Heemschild van Heemkundige kring De Oude Vrijheid.


Hendrikje Damen en Wilma van Boxtel hebben voor een prima georganiseerde bijeenkomst gezorgd. Zij bedanken alle bestuursleden na afloop voor het vele werk dat ze het afgelopen jaar hebben verricht.

Het koor gaat maandagavond 16 augustus verder met het instuderen van de liederen voor het jubileum-kerstconcert. Deze eerste bijeenkomst vindt wederom in de Gasthuishoeve plaats.

In januari zijn wij samen met onze kersverse dirigente Nicky Bouwers digitaal aan de slag gegaan met muziekleer en intervallen herkennen. Gevolgd door online stemvorming in kleine groepjes van ca. zes personen.



2020

25 november Vanwege het feest van onze patroonheilige Cecilia brengen bestuursleden Hanny en Ria bloemen en een cadeaubon naar Joke Korsten. Ons oudste koorlid viert dit jaar haar 40-jarig lidmaatschap. Een gezamenlijk Ceciliafeest zit er dit jaar helaas niet in.

November Dankzij een voortvarend bestuur vindt twee november de eerste kennismaking en repetitie met dirigente Nicky Bouwers plaats. Zij gaat kordaat en vol vertrouwen aan de slag met het Roois Gemengd Koor. In 1,5 uur tijd worden allerlei liederen, oud en nieuw, gezongen. Na een fijn uurtje samen zingen keren de koorleden vol energie huiswaarts. Helaas worden daags erna strengere maatregelen afgekondigd en is samen zingen weer verboden. Eind november komen we toch weer in twee groepen bij elkaar zodat Nicky ons wegwijs kan maken in de muziekleer.

Maandagavond 28 september Tijdens de uitgestelde Algemene Leden Vergadering meldt dirigent Willem Heldens dat het coronagebeuren voor hem een heftige periode is die veel bij hem persoonlijk teweegbrengt. Hij meldt per direct te stoppen met het dirigeren van het RGK. Na een beduusde stilte van het koor, geeft de voorzitter aan dat we even niet weten wat we hierop moeten zeggen. Hij snapt wat Willem zegt en we moeten erover na gaan denken. Daarna krijgt Willem een staande ovatie van de koorleden. 


Maandagavond 6 juli kwamen de koorleden voor het eerst sinds 9 maart weer samen om het seizoen 2019/2020 af te sluiten. Wat een feestelijk jubileumjaar had moeten zijn, werd wreed verstoord door een pandemie; met helaas ook trieste gevolgen voor enkele van onze koorleden. Het was fijn om elkaar op de vertrouwde maandagavond te zien en spreken. De Gasthuishoeve bood een veilige en goed verzorgde omgeving. Met de goede hoop dat we in september op enige wijze weer kunnen zingen, gingen we uiteen om van de zomer te genieten.


Zaterdagochtend 15 februari muziekcollege Leden en niet-leden leerden bladmuziek te bestuderen. Zo’n 75 zangers en zangeressen hebben ervaren hoe koorzang (nog) leuker kan worden. Aan het eind van de ochtend zong men van jong (12) tot wat ouder (82) vierstemmig ‘My favorite Things’ uit The Sound ofMusic.

Zaterdagmiddag 15 februari workshop Muziek en Expressie door Tamar Kocken of workshop Lichtenbergmethode door Marja Coolen Met niet-alledaagse oefeningen leerden koorleden hoe lijf en gehoor zijn verbonden met klank en wat uitstraling kan doen voor een verhaal.  Zo leerden Tamar en Marja ons om met meer zeggingskracht te zingen. Lees meer over deze dag in dit artikel uit de MooiRooiKrant.


2019

Kerstconcert ‘In deze stralende nacht’ (Foto: Guus Boot)

24 december kerstavondviering in zorgcentrum Odendael Het is een vast gegeven dat het Roois Gemengd Koor de dienst op kerstavond in Zorgcentrum Odendael te Sint-Oedenrode opluistert. 


22 december kerstconcert ‘In deze stralende nacht’ Onder leiding van Willem Heldens en met Brechje van den Brand aan de vleugel bracht het koor in de Martinuskerk een mooi programma met bekende en minder bekende kerstliederen zoals Noël nouvelet, O magnum mysterium en Gabriel’s message. De titel van het concert verwijst naar de prachtige compositie ‘Sure on this shining night’ van Morten Lauridsen. In het muzikale intermezzo speelde Luc van Eijk vier fraaie kerstliederen op bugel. Ook was er de gebruikelijke volkszang waarbij iedereen van harte meezong. Klik hier voor de recensie in de MooiRooikrant.


11 november Ceciliafeest in Spaanse sferen De activiteitencommissie had de grote zaal van Mariëndael, en zichzelf, kleurrijk aangekleed volgens het Spaanse thema. Vrijwel alle leden waren in de verkleedkist gedoken en verschenen als Spaanse deerne of toreador. Met een keur aan optredens was het een zeer plezierige avond waarbij de dames van Mariëndael de inwendige mens verraste met sangria en heerlijke tapas. Koorlid Alex Gruithuijzen werd door het gehele koor gehuldigd voor zijn 12,5-jarig lidmaatschap.


15 september concert ‘Vrijheid klinkt door’ in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode. Dit concert was een onderdeel van de festiviteiten in het kader van 75 jaar bevrijding. Het koor zong een brede variatie aan liederen van ‘We’ll meet again’ tot Mae-e’ en van het Largo uit Symphony No. 9 “From the New World” van Dvorak tot ‘Imagine’ van Lennon. Muziek waarin de vrijheid doorklinkt! Brechje van den Brand begeleidde het koor op de vleugel en de harpisten Luca Appeldoorn en Annelies Bremmers zorgden voor een muzikaal intermezzo. Zij lieten prachtige klankkleuren tot leven komen. Lees hier de recensie in de MooiRooikrant.


13 april workshop Lichtenbergermethode door Maria Coolen. Al zingend met de vingers in de oren, staand op een tennisbal, met diverse gebaren, ontvangend en duwend tegen een muur (of elkaar) en tenslotte met een blaadje uit de telefoongids hebben de koorleden ervaren wat dit doet met de klank. Een gezellige en inspirerende workshop waarop dirigent Willem Heldens kan voortborduren.


8 april Algemene Leden Vergadering Naast de gebruikelijke personele wisselingen, jaaroverzicht van secretaris, penningmeester, dirigent en commissies zijn ook de Strategische visie 2019-2022 en de vernieuwde website gepresenteerd.


2018

24 december kerstmis in Zorgcentrum Odendael is een vast onderdeel van het jaarprogramma van het koor: het Roois Gemengd Koor zorgt voor de opluistering van de dienst op kerstavond in het zorgcentrum Odendael te Sint-Oedenrode. Dit jaar onder begeleiding van dirigent Peter Raaijmakers en pianiste Brechje van den Brand.

23 december kerstconcert ‘Past three o’clock in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode met Norbert Bartelsman op piano en orgel. Concert in samenwerking met fluitkwartet Flutonic en met ruimte voor volkssamenzang.

Rooi VolKoren d.d. 7 oktober 2018

7 oktober deelname aan Rooi VolKoren in het centrum van Sint-Oedenrode. Het Roois Gemengd Koor gaf op drie verschillende locaties een kort optreden.


1 juli zomerconcert ‘A Wondrous Walk’ op zondagochtend in Cultureel Centrum Mariëndael te Sint-Oedenrode. Het koor maakt een wandeling door een kleurige mengeling van liederen waarin we ons verwonderen over de schoonheid van de natuur en al wat haar omringt; Gevoelens en emoties, verbazing en ideeën die het teweegbrengt bij de mens, verklankt in eenvoud en rijkdom.


Musicus-componist Henk van Riel stopt in de loop van het jaar bij het Roois Gemengd Koor dat hij vanaf 1982 virtuoos heeft begeleid op piano en orgel.


Afscheidsfeestje Marius Wijnakker tijdens de Algemene Leden Vergadering d.d. 16 april. Na 13 jaar geeft Marius Wijnakker de voorzittershamer door aan Harrie van den Brand. Marius ontvangt een prachtig bankje met de tekst “’n lutske op de vang” en verrast het koor met een schitterend zelfgemaakt boekje met terugblikken en gedichten.


2017  

17 december kerstconcert ‘Een kind brengt hoop’ in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode onder leiding van dirigent Willem Heldens en met piano-/orgel-begeleiding van Henk van Riel. Het programma omvat traditionele en oud-Engelse kerstliederen met ruimte voor volkssamenzang; sfeervol als vanouds. Met een mooie bijdrage van vioolensemble Strijk en Co: jonge vioolleerlingen onder leiding van docente Andrea Pieper. Aangevuld met een gesproken woord van pastor Vincent Blom, Jef de Schepper en een slotwoord van voorzitter Marius Wijnakker.

Het verzorgen van de dienst op kerstavond in zorgcentrum Odendael te Sint-Oedenrode kon in 2017 niet doorgaan i.v.m. dirigentenwissel en zijn agenda voor deze avond.


2016

24 december kerstmis in zorgcentrum Odendael is een vast onderdeel van het jaarprogramma van het koor: het verzorgen van de dienst op kerstavond in het zorgcentrum.

18 december kerstconcert ‘Duif‘ in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode. Een gezamenlijk optreden van het Roois Gemengd Koor met koor Aurora, Gemengd Koor Polyhymnia, Gemengd Koor Cantecleer en het Roois Kamerkoor. Verder werkten mee het Klarinetensemble van Harmonie Nijnsel, een kindergroep van de Kienehoefschool en orgel- en pianobegeleiding van Henk van Riel.

Leven in Vrijheid’ 2016

1 en 2 oktober concert ‘Leven in Vrijheid’ in Cultureel Centrum Mariëndael. Met de vertolking van liederen uit diverse perioden bezingt het Roois Gemengd Koor in klank en woord de roep om vrijheid. Na de oproep tot een heroïsche strijd met het ‘Bataille de Marignan’ volgt het beeld van de oorlogsverschrikking en gevolgen als onderdrukking, ballingschap en vluchtelingen. Toch is er ook altijd weer de eeuwige hoop op vrede en vrijheid. ‘Als je goed luistert hoor je de wind die fluistert dat er vrede komt’, en ‘Imagine all the people’. Om te besluiten met Thé Lau dat het niet gemakkelijk is. ‘Vrijheid is niet iets dat zo van straat wordt opgeraapt. Vrijheid die wordt bevochten. Op een oorlog die nooit slaapt.’


2015

Op 8 juni 2015 was het precies 70 jaar geleden dat dirigent Ben Muller het Gemengd Koor Sint-Oedenrode oprichtte, al gauw het Roois Gemengd Koor genoemd. In de loop der jaren werd een rijk repertoire opgebouwd dat liederen van over de hele wereld omvat: van klassiek tot pop, van opera tot musical, goed in het gehoor tot eigentijds. 


20 december kerstconcert “When a baby is born” in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode met dirigent Ad Vergouwen en aan piano/orgel Henk van Riel. Met deelname van tien projectzangers en een klarinet-trio van de Nijnselse Harmonie. Gezongen worden A Wassail to Keep Out the Cold van Oliver Barton, delen uit de Weihnachts Responsorien van Johann Michael Haydn en andere, bekende kerstliederen. En natuurlijk ontbreekt de samenzang met de aanwezige toehoorders niet.


17 november ceciliaviering in de Vresselse Hut te Nijnsel met v.l.n.r. op foto de jubilarissen Joke van der Aa en Riky van Pinxteren (60 jaar), Hans van Genugten (25 jaar) en Jeanne van Kaathoven en Wilma Gommers (12½ jaar).


11 oktober jubileumconcert “Weet dat je welkom bent” in Cultureel Centrum Mariëndael te Sint-Oedenrode. Van Mozart tot Meeuwis met dirigent Ad Vergouwen en aan de vleugel Henk van Riel. Met medewerking van projectzangers en solowerk van accordeonist Tom van Aarle.


19 september stemvorming en koorcoaching met Harjo Pasveer voor koor- en projectleden in de Beckart te Nijnsel.


Gezelligheid troef tijdens de jubileumreis

5 t/m 7 juni jubileumreis naar Leuven met een abdijbezoek in Postel, stadsrondleidingen in Leuven en een brouwerijbezoek. De terugreis zondag beginnend met het uitvoeren van de Mis Amici in de abdij Keijzersberg en daarna de lunch met bezoek aan het begijnhof te Diest. Afsluitend buffet in de Gouden Leeuw te Sint-Oedenrode.


12 april concert van Zang en vriendschap en Crescendo uit Oisterwijk te Moergestel met een aantal gastzangers van het Roois Gemengd Koor. 


2014

21 december kerstconcert ‘In Dulce Jubilo’ in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode op 21 december met dirigent Ad Vergouwen en aan het orgel Henk van Riel. Met medewerking van MIK Recorder Players onder leiding van Eleanor de Groot. 


17 november ceciliaviering in de Vresselse hut te Nijnsel waarbij voorzitter Marius Wijnakker de 60-jarige jubilaris Annie van der Hofstad in het zonnetje zet (foto links). 


15 juni concert ‘La Primavera’ in Cultureel Centrum Mariëndael te Sint Oedenrode. Dirigent Ad Vergouwen en aan de piano Henk van Riel, met medewerking van Margaret Forrest, harp.


2013

22 december kerstoratorium. Onder grote belangstelling voerde het Roois Gemengd Koor 22 december in de Martinuskerk in het centrum van Sint-Oedenrode het Kerstoratorium van H.F. Müller uit. In dit ingetogen en toegankelijke oratorium traden als solisten op: Nico Bolmer (tenor) en Jacqueline Bosch (sopraan).
Na het oratorium brachten beide solisten ieder een eigen sololied. Ook het koor had nog enkele mooie kerstliederen op het programma. De piano- en orgelbegeleiding was in meer dan goede handen bij Henk van Riel.
Het oratorium werd uitgevoerd in projectvorm zodat ook niet-leden konden deelnemen. Vijf leden van Gemengd Koor Cantecleer en twaalf leden van Koninklijk Toonkunstkoor Aurora uit Oosterhout hebben als projectlid deelgenomen. Zie recensie.


18 november ceciliaviering in de Vresselse hut te Nijnsel. ‘Met Fancy en Fair naar een gezellige avond.’ Jubilaris is Lucy Claessens met 12½ jaar koorlidmaatschap. Met vele optredens zoals gewoonlijk uit eigen gelederen. 

Jacqueline Bosch

15 september The Food Of Love, een concert over de liefde. De liefde in al haar hoedanigheden (de allesverterende, de onbereikbare, maar ook de gebroken, enz.) is een bijna onuitputtelijke bron van inspiratie voor tekstdichters en componisten. Het Roois Gemengd Koor bracht liefdesliederen uit verschillende stijlperioden (van renaissance tot heden). Toehoorders konden niet alleen het koor beluisteren, maar ook de sopraan Jacqueline Bosch. Koor en soliste werden op de vleugel begeleid door Henk van Riel. Zie recensie.

24 juni laatste kooravond voor de zomervakantie met een bezoek aan ‘de verleden tijd’ in Hoeve Strobol te Nijnsel met een gezellige nazit bij Thea van de Ven. 

20 april viering van 125 jaar KBZON in Autotron te Rosmalen een inspiratiemoment voor het bestuur met informatie en vele optredens van koren allerlei uit het gehele land. 

13 januari Missa pro amicis Tijdens een dienst in de Sint-Martinuskerk in het centrum van Sint-Oedenrode zong het Roois Gemengd Koor de door dirigent Ad Vergouwen gecomponeerde Missa pro amicis. Uit het spontane applaus en de complimenten na afloop bleek de waardering van de toehoorders. Ook Pastoor Blom was ingenomen met deze nieuwe, voor het Roois Gemengd Koor geschreven mis.


2012

16 december kerstconcert ‘Wij komen tezamen’ in de Eerschotse Goede Herder Kerk te Sint-Oedenrode; een gezamenlijk kerstconcert op initiatief van het Cultureel Platform, met vijf Rooise koren, het Koperkwintet van NJA, Henk van Zutven op gitaar en Henk van Riel als organist.  De recensies in respectievelijk Midden Brabant en de MooiRooiKrant spreken voor zich.

‘Wij komen tezamen’ met vijf koren in Eerschotse Goede Herderskerk

19 november ceciliaviering  ‘Het leven vieren’ in De Vriendschap te Boskant met maar liefst 6 jubilarissen: Dora Bertens 50 jaar, Lambert van Pinxteren 50 jaar, Hendrikje Damen 40 jaar, Jef de Schepper, Diny van Happen en Mieke Huiskens allen 25 jaar. Een leuke avond met veel liederen en ludieke optredens van de leden. 

15 oktober ‘Missa pro Amicis’ van dirigent Ad Vergouwen werd overhandigd aan het Roois Gemengd Koor. Een gemakkelijke uit te voeren driestemmige mis met orgelbegeleiding. Jef De Schepper bedacht de naam Missa pro Amicis. Zie hier de krantenberichten voor en na de overhandiging.

7 oktober concert ‘Het andere Wenen’ Een dubbelconcert in Mariëndael samen met het Princenhagen’s Mannenkoor uit Breda, op de vleugel begeleid door Marlous Nypels. Henk van Riel begeleidde zoals gebruikelijk het RGK. Een mooi concert in Weense sferen met aan het slot de wals An der schönen blauen Donau, begeleid door beide pianisten. Zie ook recensies in Midden Brabant en de MooiRooiKrant.

2 juli de laatste repetitieavond voor de zomervakantie gaat het koor op de fiets naar het Damiaancentrum in Sint-Oedenrode voor een rondleiding en kennismaking. Met een gezellige afsluiting bij Pan en Cook.

24 juni zomerconcert in Sociaal Cultureel Centrum De Koe te Breda. Een concert samen met het Princenhagen’s Mannenkoor dat eveneens onder leiding staat van dirigent Ad Vergouwen. Een concert met een variatie aan liederen. Nadat het mannenkoor Bruckner en Schubert aan het woord hadden gelaten liet het Roois Gemengd Koor, met de betrouwbare en soepele begeleiding van Henk van Riel op piano, een 4-tal fraaie nocturnes van Mozart horen. Verder had het RGK twee Brahmsliederen in het programma die van zichzelf al zomers klinken: Rosmarin en Mein Mädel hat einen Rosenmund.Het Princenhage’s koor vervolgde met een aantal volksliederen uit diverse streken in Europa en Wagners Pelgrimskoor uit Tannhäuser. In hun tweede programmadeel zong het RGK twee gedragen liederen van Elgar en dan nog een aantal luchtige volksliedjes in voor de meesten van ons onverstaanbare, maar toch zeer welluidende talen uit Oost-Europa. Voor (oud-)Nederlandsminnende luisteraars had het RGK het Lied van de Peeckelharingh, door dirigent Ad Vergouwen kunstig getoonzet, en wat – naar hun zeggen – de leden van het Mannenkoor zeker aansprak. De koren sloten gezamenlijk af met Land of Hope and Gloryvan Elgar, daarin vocaal bijgevallen door alle aanwezigen. Het RGK was zeer te spreken over de gastvrije ontvangst door het Princenhage’s Mannenkoor en over het prima verlopen concert.

11 maart Concert ‘Elgar in twee koren’ Samen met Koninklijk Toonkunstkoor Aurora uit Oosterhout treedt het Roois Gemengd koor 11 maart op in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode. Met Ad Vergouwen als dirigent en Henk van Riel op het Smitsorgel. Aan bod komen liederen van Elgar en het Te Deum van Elgar. Met een orgelsolo uit de sonate in Dm van A. Guilmant.  Tot slot het prachtige Cantique de Jean Racine van Gabriel Fauré, een graag gezongen werk door het RGK, begeleid op het Smitsorgel.  Met tevredenheid kijkt het Roois Gemengd Koor terug op het concert Elgar in twee koren, waarin het samen optrad met het Koninklijk Toonkunstkoor Aurora uit  Oosterhout. Beide koren staan onder leiding van Ad Vergouwen en waren voor deze gelegenheid samengevoegd tot één superkoor van ca. 125 zangers.Het programma bestond grotendeels uit muziek van een van de grote componisten uit de (late) Romantiek: Edward Elgar…. ook religieuze werken, waaronder het prachtige Te Deum. Voor organist Henk van Riel was dit werk een ware tour de force en d.m.v. een beeldverbinding met de speeltafel van het Smitsorgel kon het publiek daarvan getuige zijn. Tenslotte was ook nog een andere grote componist uit de Romantiek en tijdgenoot van Elgar  te horen: Gabriel Fauré. Het massale koor van 125 stemmen zong zijn bekende Cantique de Jean Racine. Zie de recensies in Midden Brabant en de MooiRooiKrant.

Stemtest 28 januari en 4 februari Een stemmeninventarisatie door dirigent Ad Vergouwen samen met collega Frank Hermans. Met als uitslag een goede muzikaliteit en voldoende stemmenmateriaal. 


2011

18 december kerstconcert het eerste kerstconcert met dirigent Ad Vergouwen. Het Roois Gemengd Koor weet onder zijn vakkundige leiding en met de attente en solide begeleiding van organist Henk van Riel een bijzonder mooie uitvoering te geven met een rijke klank en met een overtuigende presentatie. Veel bezoekers spreken hun waardering uit voor de keuze van de muziek en de uitvoering ervan. Ze hebben ook genoten van het goed gekozen en virtuoos uitgevoerde solowerk op het Smitsorgel door Henk van Riel. De recensie in Midden Brabant spreekt voor zich.

20 november Superkoor In de mooie Sint-Jansbasiliek van Oosterhout was het Roois Gemengd Koor 20 november te horen in een gezamenlijk optreden met Toonkunstkoor Aurora. Beide koren staan onder leiding van Ad Vergouwen. De ca. 80 leden van Aurora en de ca. 50 leden van het RGK vormen voor deze gelegenheid samen een superkoor van zo’n 130 leden om enkele bijzondere werken uit te voeren. Op het programma staan vooral wereldlijke en religieuze werken van Edward Elgar, maar ook werken van Jef Tinel en Gabriël Fauré vullen de gewelven van de basiliek. Rob Nederlof brengt twee orgelwerken ten gehore en begeleidt Lieke Nolen-Beens die met veel virtuositeit enkele stukken speelde op fluit.


3 juli Grenze(n)loos Zomerconcert Het eerste optreden onder leiding van de nieuwe dirigent Ad Vergouwen. Op het programma van dit zomerse concert staat een waaier van 16 liederen, verdeeld over 4 categorieën: volkslied, liefdeslied, drinklied en theaterlied, en dat in de talen Nederlands, Frans, Duits en Engels. Deels kwamen de liederen uit het bestaande koorrepertoire, deels ging het om voor het koor nieuwe stukken, door de dirigent meegebracht. Het publiek kreeg met dit concert een zeer afwisselend programma met (leuke bewerkingen van) bekende en minder bekende liedjes. Jammer genoeg was het weer niet goed genoeg voor een kooroptreden op het buitenpodium van Mariëndael, dus moest worden uitgeweken naar de grote zaal. De sfeer en de prestaties waren er niet minder om. Door de grote fleurige panelen waarop 4 koorleden de 4 thema’s hadden uitgebeeld, en door de goedgekozen koorkleding werd de nogal donkere zaal omgevormd tot een kleurrijk geheel. Het publiek was zeer enthousiast. Zie recensie in Midden Brabant.

Grenze(n)loos Zomerconcert onder leiding van dirigent Ad Vergouwen

2010

19 december kerstconcert  ‘Hoe schoon licht de Morgenster’ naar het koraal van Philipp Nicolai (1556 -1608) waarvan de tekst drie keer voorkwam in dit concert. Hoewel sneeuw zorgde voor gladde wegen, hadden velen de Martinuskerk opgezocht om het concert bij te wonen. Zij konden luisteren naar – voor een deel onbekende – Nederlandstalige en ook enkele Duitstalige kerstliederen. De tere sfeer van het kerstverhaal in de liederen werd door het koor heel goed getroffen. Het hoogtepunt was voor velen Es wird ein Stern aus Jacob aufgehn uit het onvoltooide oratorium Christus van Felix Mendelssohn. Het Koperkwintet van NJA vulde de zeer ruime akoestiek van de Martinuskerk met een medley van kerstliederen, afgewisseld met een prachtig gespeeld Adagio van Albinoni. Dit werk past bijna perfect in de galmende gewelven van deze kerk. Met dit concert beëeindigde Willem Heldens na drie jaar zijn dirigentschap bij het Roois Gemengd Koor. Drie jaren waarin het koor volop heeft kunnen profiteren en genieten van het aanstekelijke  enthousiasme en de vakkundige inbreng van deze veelzijdige dirigent. Drie jaar is weliswaar een relatief korte tijd voor een dirigentschap bij een koor, maar toch is zijn bijdrage aan het koor van uitermate groot belang geweest. Aan het slot van het concert werd het publiek op Russische wijze goede wensen toegezongen met Mnogaja Ljeta in een bewerking, speciaal voor het koor gemaakt door de per 1 januari 2011 aantredende dirigent Ad Vergouwen.

Paradijsvogels, het thema van de Culturele Dagen van 25 en 26 september, zette het koor op het spoor van veelkleurigheid in letterlijke en figuurlijke zin die liederen met zich mee kunnen dragen. In een informele sfeer en opstelling in het koetshuis van Kasteel Henkenshage bracht het koor haar ‘kleurliederen’ ten gehore. Het programma paste prima in de gezellig drukke sfeer van de Culturele Dagen, die met een enorme variëteit in presentaties bij mooi weer een groot succes werden.

25 april ‘Het komt allemaal wel weer goed’ Het Roois Gemengd Koor in een heel andere stijl: losjes en wat cabaretesk. Kijk hier voor recensie Midden Brabant.

9-11 april koorweekend i.v.m. het 65-jarig bestaan. Onder een stralende zon bezocht het koor via het schilderachtige plaatsje Saarburg, de prachtige stad Trier. Voor sommigen een eerste, voor anderen een hernieuwde kennismaking met de Basilica, de Sint-Petersdom, de Porta Nigra en vele andere historische gebouwen en locaties. In Altersheim Schweich gaf het koor twee keer na alkaar een concert, hetgeen door luisteraars en koorleden zeer gewaardeerd werd. Op de terugreis werd Aken aangedaan, waar men kon rondkijken in de Dom. De hele reis is, zoals bij het Roois Gemengd Koor gebruikelijk, weer uiterst gezellig.

2009

20 december kerstconcert in de Martinuskerk, samen met het Roois Kamerkoor, en aan het orgel en de piano Henk van Riel. 
Ondanks de hevige sneeuwval waren toch nog veel bezoekers naar de Martinuskerk gekomen om te luisteren naar dit mooie en afwisselende concert. Op het programma van het RGK stonden o.a.: Gabriels message (bew. Willcocks), Nova Radist, Slava (Strokine), Heilige Nacht (Reichardt), Coventry Carol, It came upon the midnight clear (Willis), In the bleak midwinter (Holst), en First Christmas memories. 
Het Roois Kamerkoor bracht Alma Redemptoris mater (Palestrina), O magnum mysterium (Victoria), Cantate Domine (Miškinis), Je sais vierge Marie (Roques/v.d.Wetering), Búvaj, Diet’a krásne (Prášil), Ez Karacsony en Lord of the dance (bew. Willcocks). 
Heel bijzonder was het toen de twee koren samen de gewelven van de Martinuskerk vulden met Veni Emmanuël (Kodály) en Dona la pace, Signore (Stella). Met Mnogaia leta (Prokofiev), een traditionele wens in de Russisch-orthodoxe kerstliturgie, werd dit hartverwarmende kerstconcert afgesloten. 

4 oktober Open dag Mariëndael Als vaste gebruiker van Mariëndael heeft het Roois Gemengd Koor zich tijdens deze open dag twee keer gepresenteerd aan de bezoekers. In een bijna jolige stemming lieten 8 over de zaal verdeelde koorgroepen horen hoe de klokken van de kathedralen van Orleans, Beaugency, Cléry-Saint-André en Vendôme klinken als hun klokkeluiders mooi in hetzelfde ritme aan hun luidtouwen trekken.

19 september Bevrijdingsconcert. Op 17 september 2009 was het 65 jaar geleden dat Sint-Oedenrode bevrijd werd van de Duitse bezetting. In 2009 bestond de Rooise Oranjevereniging 30 jaar. Beide feiten tesamen waren voor de Oranjevereniging aanleiding om een bevrijdingsconcert te organiseren. Het RGK nam hieraan deel samen met Harmonie Nijnsel en Fanfareorkest Nos Jungit Apollo. Op het programma stonden o.a. Ode an die Freude (Beethoven), March no 1 Pump and Circumstance (Elgar), WilhelmusIn vrijheid (Thé Lau) en het beroemde We’ll meet again en The white cliffs of Dover (zoals gezongen door Vera Lynn).

14 juni Dotterbloemconcert Door de uitvoering van plan Dotterbloem in 2007/2008 is de natuur aan en in de Dommel aanzienlijk verrijkt en de recreatieve waarde ervan flink verhoogd. Voor het koor was dit reden om liederen over de natuur in het concert als uitgangspunt te nemen.Het koor begaf zich met dit concert op het – niet gemakkelijke – pad van de romantische muziek. Dat Willem Heldens deze muziek had gekozen bewijst zijn vertrouwen in de vocale mogelijkheden van het koor. Zowel het publiek als hijzelf werden daarin niet teleurgesteld. Het pianospel van Henk van Riel vormde een inpirerende en onmisbare ondersteuning van het koor. De liederen van Mendelssohn, Brahms, Hensel, Strategier e.a. werden op de Rooise natuur geprojecteerd door fraaie lichtbeelden van het Dommeldal en mooie verbindende teksten en liedvertalingen van de hand van Jef De Schepper, deels voorgedragen door hemzelf, deels door Ada Hillenaar. Zie hier recensie in Midden Brabant.

6 juni muzikaal vertier voor een koor of vier een concert met 4 koren, georganiseerd door kamerkoor Mi Canto. Een heel gezellige avond waar RGK met enkele romantische liederen een goede invulling aan het programma gaven.

2008

24 december opluisteren van de Kerstviering in Zorgcentrum Odendael, een jaarlijks terugkerende en gewaardeerde activiteit. Het koor stond bij deze gelegenheid onder leiding van Joop Vagevuur. De pianobegeleiding was in handen van Wim van den Hoek.

21 december Kerstconcert Behalve 3 fraaigespeelde duetten op klarinet van de Ierse Turlough Carolan stonden, naast enkele Nederlandstalige, alleen Engelstalige kerstliederen op het programma. Hoogtepunt van het concert was ongetwijfeld het Wassail to keep out the cold van Oliver Barton. 15 minuten lang was de hele Martinuskerk gevuld met een aanhoudende golf van Ierse klanken van deze prachtige medley van 4 kerstliederen. De zeer expressieve begeleiding met piano, klarinetten en dwarsfluit maakten van het buitengewoon goed gezongen werk een overweldigend en hartverwarmend feest. Aan de koorleden, die op deze dag van het concert pas voor het eerst de “tutti versie” meemaakten, gaf het resultaat zeer veel voldoening. Dirigent Willem Heldens had bereikt dat menigeen verbaasd was was over het eigen vocale kunnen. Daar waren dan ook wel wat zweetdruppels aan voorafgegaan. De instrumentale bezetting was als volgt: Henk van Riel, piano; Nicolien van Esch, dwarsfluit; Irmy van de Loo, klarinet; Ellis Vlessert, klarinet.

28 september Captain Noah and his Floating Zoo Een zeer geslaagd optreden van Kinderkoor Sint-Maarten o.l.v. Erie van der Zanden, de kinderen van het Roois Theater o.l.v. Emile Kalmann en Pauline Verstraten, en het Roois Gemengd Koor o.l.v. Willem Heldens. Pianobegeleiding door Henk van Riel. Solozang door Arnold Ardts. Voor de pauze speelden en zongen de kinderen, geschminkt als dieren, over en als dieren, maar met erg menselijke trekjes. Na de pauze zong het koor met veel overtuiging het bekende en indrukwekkende bijbelverhaal van Noah, zijn 3 zonen en hun vrouwen en de dieren in de ark, herverteld door Michael Flanders en op prachtige schilderende muziek gezet door Joseph Horovitz. Weliswaar is de tekst van Captain Noah and his floating zoo in het engels, maar de puntige dictie van het koor, de verbindende teksten en de lichtbeelden van Frans Kalb lieten niets te raden over, zo de muziek zelf al niet duidelijk het verhaal vertelde. Het concert werd groots afgesloten met het lied ‘Somewhere over the rainbow” door kinderkoor en RGK en met een regenboog die werd uitgespannen door de kinderen van het Roois Theater. Zie recensie in Midden Brabant

Captain Noah and his Floating Zoo met Kinderkoor Sint-Maarten, Roois Theater, Roois Gemengd Koor, pianist Henk van Riel en solist Arnold Ardts.

21 juni Optreden tijdens Oda’s Midzomernacht georganiseerd door Fanfare NJA. Onze bijdrage maakte vooral indruk op de vele nachtelijke luisteraars toen 2 helften van ons koor ieder op de weg tussen gemeentehuis en Henkenshage sfeervolle liederen zongen. Ons optreden eindigde op het Kerkplein waar we enkele feestelijke stukken zongen. 

6 april jubileumconcert in Mariëndael vanwege de 25-jarig jubilea van dirigent Ad van de Wetering en begeleider Henk van Riel, tevens afscheid van Ad van de Wetering als dirigent van het Roois Gemengd Koor. En het eerste optreden van de nieuwe dirigent Willem Heldens. De jubilarissen en hun aanhang werden met paard en wagen thuis opgehaald en – voorafgegaan door de Nijnselse Harmonie en onder begeleiding van de koorleden – naar Mariëndael gebracht. Het koor voerde een programma met hoogtepunten uit de periode van Ad van de Wetering uit. Tussen het klinkende concert en de receptie in de foyer konden de bezoekers genieten van het optreden van cabaretgroep Vlugzout. Bij zijn afscheid werd Ad van de Wetering benoemd tot eredirigent van GKS.

25-jarig jubilarissen dirigent Ad van de Wetering en begeleider Henk van Riel

2007

23 december kerstconcert in de Martinuskerk, samen met gastkoor Gemengd Koor Cantecleer. Beide koren stonden onder leiding van Peter Raaijmakers. Als tweede dirigent van het RGK viel hij in voor Ad van de Wetering, die enkele maanden daarvoor zijn actieve dirigentschap bij het RGK had beëindigd. Beide koren zongen hun eigen repertoire afzonderlijk. Samen voerden ze – behalve de volkszang – enkele tweekorige werken uit.

30 september Culturele Dagen Het RGK voerde, samen met Harmonie Nijnsel, o.l.v. Ad van de Wetering, een prachtige medley van Beatles-liederen uit. De medley was gearrangeerd door Ad van de Wetering. Dit optreden was tevens zijn laatste officiële optreden met het RGK. Vooral de koorleden waren zich zeer bewust van de betekenis van het besluit van Ad van de Wetering om zijn dirigentschap bij het RGK te beëindigen. De prestaties van het koor (en de harmonie) waren hierdoor misschien wel extra hoog. Later op de avond maakte het RGK deel uit van een groot ensemble van Rooise koren en instrumentalisten, die o.l.v. Lucas Vis de Culturele Dagen afsloten met een uitvoering van Ode voor Rode. Dit werk, gecomponeerd/gearrangeerd door Jan Buil, was gebaseerd op liederen in Roois dialect van de grote Rooise taalkunstenaar en liedschrijver Thieu Sijbers. Enkele liederen hierin waren oorspronkelijke composities van Ad van de Wetering.

17 juni Vocale Pedalen Een zomers concert op 4 openluchtlocaties: terras bij Café Het Riethof in Boskant, de Peppelhoeve, Park Kienehoef en het Kerkplein in Sint-Oedenrode. Er was verder nog één binnenlocatie: de Martinuskerk. Het koor, samen met een deel van het publiek, maakte al fietsend langs mooie binnenwegen  hun ronde langs de 5 locaties.

21 april Scratchkoordag Behalve leden van het RGK konden nog 42 externe deelnemers verwelkomd worden. Een ochtend en een middag repeteren en meteen ’s avonds de uitvoering. Een geslaagde dag, die om herhaling vraagt.

2006

17 december kerstconcert in Latijns-Amerikaanse sfeer, samen met een percussiegroep en een hoorntrio uit de Harmonie Nijnsel. Orgelbegeleiding was in handen van Henk van Riel. Op het programma stonden Niño Lindo, Festejo de Navidad,  Huachito torito en vele andere prachtige, ritmische, feestelijk klinkende liederen.

16 november Kunst- en Cultuurgala Geen optreden van RGK, maar wel de verkiezing van de winnaar van de individuele cultuurprijs, waarvoor onze dirigent Ad van de Wetering en onze begeleider Henk van Riel beiden waren genomineerd. Ad mocht de prijs in ontvangst nemen.

29 oktober Vierkorenconcert in Waspik waar wij Summer Sunday zongen.

18 juni Midzomerconcert op het buitenpodium van Cultureel Centrum Mariëndael. Gasten hierbij waren Ben en Geno Hartman, kenners en uitvoerders van oude volksliedjes, door henzelf begeleid op oude instrumenten. Wij werden op de piano door Henk van Riel begeleid. Een deel van het programma bestond uit Summer Sunday van J. Horovitz. Samen met de zomerse uitmonstering van het koor was de zomeravondsfeer niet stuk te krijgen. Het concert is 19 juni herhaalt in het atrium van het Hof van Rode.

Midzomerconcert 2006

19 mei Optreden in de Efteling. Samen met koren uit Heeze en uit Hamont (B) verzorgden wij een letterlijk daverend spektakel door – gekleed in verpleeguniformen – een openingsact te zingen ter gelegenheid van het eerste feestelijke lustrum van de fusie van 3 ziekenhuizen in Breda en Oosterhout tot één Amphia Ziekenhuis. Hoewel onze vocale bijdrage hier en daar werd overtroffen door begeleidende instrumentale muziek via metershoge luidsprekers, was het geheel indrukwekkend en leuk om te doen!

Bijzonder optreden in de Efteling 2006

2005

18 december kerstconcert in de Martinuskerk met als gast de sopraan Johanni van Oostrum. Het mooie programma van koor en solist roept in veler hart een warme kerstsfeer op. Johanni’s mooie en krachtige stem, het expressief zingende koor en het prachtig klinkende orgel, bespeeld door Henk van Riel vervult de grote ruimte met aangename klanken. Op 24 december verzorgt RGK de kerstviering in Odendael.

6-9 oktober Festival van de Stem Mariëndael is 4 dagen lang het decor van een groots muziekfestijn in het kader van het 60-jarig bestaan van het RGK. Er zijn workshops op het gebied van stemwetenswaardigheden door Femke Leermakers en Heleen Postmes, zangstemontwikkeling door Arnold Ardts en Louise Rijs en koordirectie door Lucas Vis. Bezoekers kunnen zich vermaken bij presentaties van oude koorfoto’s door Daan van Amesfoort, zangstemmen uit vele landen en werelddelen en stemmen van vroegere Rooienaren door Ad van de Wetering en oude geluidsdragers (deel van de omvangrijke verzameling van Gijs van Aarle). Er kunnen optredens worden bijgewoond van de veelzijdig kunstenaar Hella Hertogs met een programma waarin zij met haar innemende stem de magie van klank en poëzie laat horen. Verder kan de ‘mondkunst’ en muzikaliteit van de wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou worden bewonderd. Eveneens kan men genieten van 10 koren uit Sint-Oedenrode en omgeving. Om bij mannen en vrouwen van buiten de koorwereld interesse voor het koorzingen aan te wakkeren was er voor deze vier dagen een laagdrempelig Festivalkoor gecreëerd. Ca. 75 mensen uit Rooi en omgeving nemen deel. Bij de festivalafsluiting weet het RGK met een uitvoering van Summer Sunday van Joseph Horovitz, tezamen met het pianospel van Henk van Riel en mooie lichtbeelden, de sfeer van een zomerdag zeer overtuigend op te roepen. 

10 juni jubileumeis naar Brussel om het 60-jarig bestaan te vieren. Bezoek aan o.a. Schouwburg Hagey, het beroemde poppentheater Toone en het Muziekinstrumentenmuseum. Voor ons koor was het een bijzondere ervaring om in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele enkele mooie religieuze koorwerken ten gehore te mogen brengen. De reis voerde via (de botanische tuin van) Leuven terug naar het Rooise.

5 juni gezamenlijk concert met Junger Chor Rüblinghausen in Mariëndael, georganiseerd door het Roois Kultuur Kontakt. Dit Duitse jongerenkoor heeft al vier keer beslag weten te leggen op de titel Meisterchor. Hun optreden laat over de juistheid van die titel geen enkele twijfel bestaan.

24 april jubileumconcert waarin de muzikale hoogtepunten van 60 jaar RGK opnieuw beleefd worden. Voor het publiek een zeer afwisselende tour, voor de vele oud-koorleden een feest van herkenning van Nederlandse en anderstalige volksliederen, feestelijke religieuze muziek, wereldlijke muziek algemeen, operakoren, operettekoren en negro spirituals. Het koor eindigt met enkele delen uit de opera Treemonisha van Scott Joplin, bekend om zijn mooie melodieën en aanstekelijk ragtimeritme. Solisten zijn sopraan Janine van de Pas en bas Gijs van Aarle, en uit eigen gelederen, tenor Peter Raaijmakers. De muziek wordt scenisch versterkt door kleine sketches op het podium en in de zaal en een paar metamorfoses van de koorleden door wisselende kleding. De laatste wisseling eindigde in het nieuwe uniform van koor: zwart en wit met accenten in de kleuren roodbruin tot oranje. 

13 maart opening Cultureel Centrum Mariëndael Bij deze gelegenheid treedt het RGK voor de eerste keer op in de grote zaal en ervaart de prima (zang-)akoestische eigenschappen. Samen met nog enkele andere koren uit Rooi sluiten we af met een megakoor van ca. 240 zangers.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial